top of page
Yazarın fotoğrafıİnci Billur Bölük

DÜŞÜNCELERİNDEN ÖZGÜRLEŞ



Her gün olduğu gibi 7. Kattaki ofisinize çıkmak üzere plazanın asansörüne biniyorsunuz. Ardınızdan yöneticiniz asansöre biniyor ancak size selam vermiyor. Aklınıza ‘’ benden istediği projeyi hala teslim edemediğim için bana kızgın’’ düşüncesi geliyor. Bu düşünce ile gün boyu huzursuzluk içinde çalışıyor ve yöneticininizin yanına gidip proje ile ilgili sormanız gereken önemli konuyu sormaktan çekiniyorsunuz. Günün sonunda içinde bulunduğunuz kaygılı ve sıkışmış ruh hali sebebi ile projeyi o gün de tamamlayamıyorsunuz.


Sizin de başınıza böyle durumlar geliyor mu? Yöneticiniz gerçekten size mi kızgın yoksa kafası düşüncelerle dolu olduğu için sizi görmemiş olabilir mi?


Hepimiz zaman zaman zihnimizin kurduğu tuzaklara düşeriz. Bilişsel çarpıtmalar, olan biteni çarpıtarak objektif şekilde algılamamızı zorlaştırır. Bu çarpıtmalar çoğu zaman bizde endişe, öfke, üzüntü gibi duygulara sebep olur. Ancak bu zihin yapısını fark edip kurtulmak mümkün.


Bilişsel çarpıtmalar nedir?


Bunlar, olayları objektif değerlendirmek yerine negatif bir perspektiften yorumladığımız düşünce kalıplarıdır. Örneğin:


• "Başarısız biriyim." (Etiketleme)


• "Bu iş berbat gidiyor, her şey mahvolacak." (Felaketleştirme)


• "Ya kovulacağım ya da 6terfi edeceğim." (Dikotomik düşünme)


Bunlara benzer 10 farklı bilişsel çarpıtma türünü daha sayabiliriz. Konuyla ilgilenenler bana mesaj atabilirler.


Peki bu durumu nasıl aşabiliriz?


1- Düşüncelerinizi Yakalayın:


Kendinizi olumsuz bir düşünceye kaptırdığınızı fark ettiğinizde, bir adım geri atın ve şu soruyu sorun: "Bu gerçekten böyle mi yoksa benim yorumum mu?’’


Örnek:


Düşünce: "Herkes beni eleştiriyor."


Kanıt: "Geçen gün takım arkadaşım sunumumu beğendi."


Sonuç: "Aslında bu sadece benim öfke ile yaptığım bir yorum. Eleştiriler oluyor ancak hepsi olumsuz değil."


Örnek:


Kimse beni sevmiyor’’ diye düşündüğünüzde ‘’beni seven kimler var’’ diye sorarak zihninizi farklı perspektiften bakmaya itin.

2- Bu durumu siz değil de bir başkası yorumlasaydı?


Olayları başka birinin gözünden görmeye çalışın. Örneğin, "Bu projede başarısız oldum" dediğinizde başka bir kişi olsam bu durumla ilgili ne derdim "Ortalama bir iş çıkardım ancak şunu şunu öğrendim ve kendimi geliştirme fırsatı buldum’’


3- Sizi Ne Tetikliyor?


Hangi durumların bu çarpıtmaları tetiklediğini fark etmek, gelecekte benzer durumlarda daha hazırlıklı olmanızı sağlar.


Unutmayın:


Bilişsel çarpıtmalar zihin oyunlarımızın bir parçasıdır. Fakat farkındalıkla bu oyunları bozabilir, daha dengeli ve gerçekçi bir zihinsel tutum geliştirebilirsiniz. Düşüncelerinizin sizi yönlendirmesine izin vermek yerine, onları anlamaya çalışıp sonrasında bu düşüncelerin gerçekliğini sorgulayın. Bu konuda derinlemesine çalışmak ve düşüncelerinizden özgürleşmek için zihin yapısı koçluğu seansları için mesaj atabilirsiniz.

Comentários


bottom of page